Kulcsszó - android

Párom a napokban, bő négy év használat után lecseréli az iPhoneját egy Androidos telefonra. A képek, zenék, videók és egyéb személyes adatok átmásolása úgy néz ki, megoldott, azonban a névjegyek átmásolása nem. Íme egy rövid tutorial:

  • Menjünk fel az icloud.com oldalra, majd lépjünk be Apple IDnkkal. Legyen kéznél az iPhoneunk, ugyanis az Apple ID és a jelszó megadása után a telefonon fog megjelenni a kétlépcsős azonosítás második lépcsőjéhez tartozó számkód, amit szintén meg kell adnunk az oldalon.
  • Ezután válasszuk Kontaktok menüpontot, kattintsunk az átmásolni kívánt névjegycsoportra (pl. Összes Kontakt), klikk a bal alsó sarokban található fogaskerék ikonra, és itt az Összes Kijelölése, majd a vCard exportálása lehetőségre.
  • Az előbbi lépésben letöltöttük eszközünkre az iPhoneunkon lévő névjegyeket. Most nyissuk meg a contacts.google.com oldalt, jelentkezzünk be Google fiókunkkal. (A Google Címtár új felületén nem lehet valamilyen oknál fogja importálni, így amennyiben a Google Címtár új felületét használjuk, kattintsunk a bal oldalon lévő Továbbiak linkre, majd az Importálásra és válasszuk ki a CSV- vagy vCard-fájl opciót. A felület ezután át fog dobni a régi verzióra.) A régi felületen válasszuk a Továbbiak, Importálás lehetőséget, tallózzuk be az előző lépésben letöltött fájlt, majd nyomjunk az Importálás gombra. Érdekesség, hogy az Importálás gomb megnyomása után nem kapunk semmilyen visszajelzést, és a névjegyek sem jelennek meg egyből. Töltsük újra a böngészőnkben az oldalt, ezután a bal oldali sávban meg fog jelenni egy új csoport, amiben megtalálhatóak lesznek a importált névjegyek. Ha a fentiekkel végeztünk, az Androidos telefonunkon már csak be kell lépni a Google fiókunkba (ha még nem tettük volna meg), majd engedélyezni a névjegyek szinkronizálását.

Beszámoltam róla itt az oldalon, hogy nemrég Vernee Thor-ra váltottam. Ehhez, az akkor 45 ezerért forintért vett (most 35-ért is lehet kapni már) telefonhoz a gyártó elérhetővé tette OTA-n az Android 7.0 frissítést.
A frissítés leírásában benne volt, hogy érdemes gyári visszaállítást végezni, miután felkerül rá az új operációs rendszer. Idő hiányában ezt frissítés után nem végeztem el, igaz, nagyon nem is volt miért. A Sygic nevű GPS applikáció nem működött csak frissítés után, minden más igen. A Sygic-nak írtam egy support ticketet, pár óra múlva - mivel elég részletes hibaleírást adtam nekik - kaptam béta tesztelési lehetőséget tőlük a legújabb szoftverükhöz. Telepítés után egyértelművé vált, hogy a hiba az ő alkalmazásukban volt (a hivatalos kiadású szoftverük az Android 6-ról 7-re upgradelt telefonokkal egyáltalán nem működött, nem csak a Vernee-vel, más gyártók készülékével sem).
Bízom benne, hogy más gyártók is követni fogják a Vernee csapat példáját, akik viszonylag új cégként, alacsony áron szállított termékükhöz is rendszeresen kiadják nem csak a biztonsági, hanem az ilyen nagy frissítéseket is!

Az elmúlt napokban meg kellett válnom kb. két éve használt Sony Z szériás vízálló telefonomtól, ugyanis beázott. Mint utólag jobban megvizsgáltam, volt egy mikrorepedés az USB interfészt takaró "sipkán", ami a beázás elleni védelemért lett volna felelős. Nem mondom, hogy túl gyakran cserélgetném a telefonjaimat, de az elmúlt évek tapasztalatai közül kiemelkedően kellemetlenek voltak az alábbiak:
1. Az előző telefonjaimat nem általam okozott hardverhibák miatt kellett cserélnem.
2. A nagy gyártók (volt Sony-m, Samsung-om, LG-m az elmúlt években) szoftveres frissítési hajlandóságot nem nagyon mutatnak, még kritikus biztonsági frissítések terén sem.

Fentieket tekintve úgy döntöttem, hogy nem fogok több százezer forintot áldozni egy olyan eszközért, ami lehet, hogy szintén csak egy-két évig szolgálna. Pár nap guglizás után akadtam rá a Vernee márkára, annak is a Thor modelljére. Magyar nyelvű teszt elérhető a MobilAréna oldalán, így ettől most eltekintek. Összefoglalnám röviden az eddigi tapasztalataimat:

  • Flip Stand tokkal, üvegfóliával, készülékkel együtt sem fizettem még 50.000 Ft-ot sem egy Android 6-al jövő, 5”-os, 720p-s, 8 x 1.3 GHz 64 bites CPU, 3 GB RAM, 16 GB tárhely, valódi DualSIM-es (azaz van microSD bővítési lehetőség), ujjlenyomat olvasóval rendelkező, 13 illetve 5 MP-s, full HD-ban rögzítő kamerával szerelt telefonért.
  • Fizikai érzetre minden jó, nem ropog, nem zörög, szép vékony, jó fogású telefon.
  • Kifejezetten nagy pozitívum szerintem, hogy az Uber-en kívül semmilyen más külsös szoftver nincs előre telepítve, csak az Android által alapértelmezetten szállított Google termékek.
  • Az elmúlt napokban (miközben szinte folyamatosan használtam, hiszen be kellett laknom) nem tapasztaltam lassulást, fagyást, szoftveres problémát.
  • Az NFC hiánya még fájó pont, de majd megszokom.
  • Eddig egyetlen kivetnivalót találtam, az a kamera. Az autófókusz nem túl pontos, illetve a készített képek könnyen homályosak, bemozdultak lesznek, ha nem tartja az ember elég masszívan a telefont, miközben fotót készít.

Ár-érték arányban eddig tehát jó vételnek tűnik. Egyelőre ennyit tudok mondani az eszközről, ha lesz bármilyen tapasztalatom, megírom.