Kulcsszó - könyvajánló

A mai könyvajánlómban egy, a vezetéssel kapcsolatos ingyenes ebook-ot hoztam olvasóimnak, melyet Cservenyák Tamás írt:
Ettől lesztek jó vezetők, Béláim.

A könyv 2013-ban jelent meg, a szerző - aki egyben a Tudas Vezetés blog írója - egy tucat pontban beszél cégek, teamek, és azon belüli személyek vezetéséről, négy fejezet pedig önmagunk menedzseléséről szól. Bár terjedelméből adódóan a könyv nem taglal részletesen egy-egy vezetői feladatot, tanácsai időtállóak és éppen annyira egyszerűek, hogy az olvasót cselekvésre ösztönözzék. Bátran ajánlom mindenkinek, aki az élete valamely területén vezetői feladatokat lát el.

Mint látszik, az elmúlt hónapokban nem vagyok túl aktív az oldalon, sajnos egyéb elfoglaltságaim miatt most is csak egy könyvajánlóval tudok kedveskedni:
Big data - A forradalom, amely megváltoztatja az életünket, a munkánkat és a gondolkodásunkat; Beszéljenek az adatok! A nagy adatgyűjtés, A következtetés művészete.

Bár a könyv 2014-ben jelent meg, és a big data kutatásokkal kapcsolatban elég sok előrelépés történt azóta, mindenkinek ajánlott elolvasni, aki adatokkal foglalkozik. A már-már buzzword-é avanzsált big data jelentősen megkönnyítheti a döntéshozók életét, legyen szó akár kereskedelemről, egészségügyről, gazdaságról, jogról, vagy a hétköznapi életünk apró döntéseiről. Bónuszként az IT szakma képviselői is megismerkedhetnek technológiai részletekkel, és a mindennapi munkavégzésünk is új perspektívát, vagy épp innovatív ötleteket kaphat.

Az eddigi, főleg szakmai jellegű cikkeimtől eltérően ma egy könyvet szeretnék olvasóim figyelmébe ajánlani. A napokban lehetőségem volt elolvasni Cornelia Edding és Karl Schattenhofer Bevezetés a teammunkába című könyvét. A pszichológusi, tréneri, tanácsadói és szupervizori háttérrel rendelkező írók egyszerű és könnyed hangvételű, mégis szakszerű olvasmánnyal készültek az érdeklődőknek. A könyv ajánlóját nem hazudtolja meg az írás tartalma - legyünk akár team vezetők, vagy egy team tagjai, hasznos tanácsokkal gazdagodhatunk.
A könyv első, kb. tíz oldalas fejezetében teammodellekről szerezhetünk információkat, ezután megismerkedhetünk a team születésével, majd pedig hét különböző valós szituáción keresztül ismerkedhetünk meg különböző, teamekben sokszor előforduló problémával és azok kezelési lehetőségeivel. A könyv utolsó harmadában is sok hasznos tanácsot olvashatunk, többek között:

  • Miként lépjünk hátrébb a saját teamünktől, és értsük meg annak helyzetét?
  • Hogyan válhat hatásos önirányítóvá egy csapat?
  • Milyen módon tudjuk megfelelően a team elé tárni problémáinkat?
Ha olvasóm a munkája során valamilyen módon kapcsolatba kerül különböző csapatokkal, Cornelia Edding és Karl Schattenhofer Bevezetés a teammunkába című könyvét jó szívvel tudom ajánlani, hiszen egy sokszor magától értetődőnek gondolt szervezeti formát világít meg más aspektusból, ezáltal elősegítve a csapatok jobbá válását.