Kulcsszó - acer

Pár napra el kellett utaznom külföldre, viszont a nagy laptopom nem tudtam magammal vinni, illetve annak biztonságos tárolása sem lett volna megoldott. Tekintve, hogy az utazás alatt elég nagy mennyiségű videó és kép készült, így szükségem volt egy kis gépre, ahova az állományokat lementhetem, valamint azokat szinkronizálni tudom a szerveremre. Extraként jó lett volna szabadidős célokra is használni azt, de ez nem volt kritérium. Így jött az ötlet, hogy a párom ősrégi Acer Aspire One D255E netbook-ját szoftveresen kipofozzam a fenti célokra. A netbook az alábbi hardverrel rendelkezik:

  • Intel Atom N455 1.6 GHz 2 mag, 512 KB cache
  • 1 GB DDR3 RAM
  • 160 GB HDD

Tekintve, hogy egy igen gyenge eszközről van szó, a netbook-hoz kerestem egy lightweight Linux disztribúciót. Végül a Lubuntu-ra esett a választásom, ami letölthető innen.
Telepítéskor a lehető legkevesebb szoftvert tettem fel, valamint installálás után kikapcsoltam a GUI automatikus indítását (tekintve, hogy a fájlműveleteket és a szinkronizációt CLI-ből is meg lehet oldani):

systemctl disable lightdm.service # automatikus indítás kikapcsolása
lightdm start # ha mégis szükségünk lenne GUI-ra, ezzel a parancssal tudjuk elindítani azt

A beállítások elvégzése után kaptam egy, az eredeti feladatokra gyorsan és megbízhatóan használható eszközt. GUI indítása után egy-két füles netezésre, filmezésre is használható volt a gép.
Tanulság: Kis igényekre kis hardver is elég :)