Kulcsszó - bookstack

Ez a cikk egy sorozat első része, melyben különböző témákörökban szeretnék röviden bemutatni azt, hogy egy-egy céges területet miként lehet free szoftverekkel lefedni. Több alternatívát fogok felsorolni, és egyről fogok egy picit részletesebben írni. Vágjunk is bele. :)

Előbb-utóbb minden IT csapat, vagy cég életében eljön az az igény, hogy a megszerzett tudást, know-how-t, eljárásokat, az ügyfélrendszerekkel, munkákkal kapcsolatos információkat jó lenne rendszerezni, könnyen szerkeszthetővé, kiegészíthetővé, megoszthatóvá tenni. Az évek során jómagam is használtam és láttam működés közben ilyen rendszereket, többek között egyedi fejlesztéseket, az ingyenesek közül nagy neveket (DokuWiki, Redmine, Trac), a fizetősek közül a szinte iparági megkerülhetetlen Confluence-t, Bitrix-et, és még másokat. Az új generációs szoftverekből ott van pl. a Wiki.JS, vagy a mai sztárvendégünk, a BookStack.
Ezen szoftverek mindegyikének megvan a létjogosultsága, a maga előnyével és hátrányával (hosztolhatóság, ingyenesség, használt adatbázis (pl. MySQL, PostgreSQL), szükséges futtatókörnyezet (pl. Java, PHP, Python), a szerkesztéshez használt leíró nyelv (HTML, egyedi, Wikitext), kiindulási alapnak érdemes a vonatkozó Wikipedia cikket tanulmányozni.

Az elmúlt hónapokban egy projekt kapcsán más megoldások után kellett kutatnom, így találtam rá a címben említett BookStack szoftverre, mely egy self hosted, Laravel alapú wiki.
Telepítéséhez PHP >= 7.0.0, MySQL >= 5.6, egy pár PHP modul és composer szükséges, de van kész Docker image-ük, illetve Ubuntu-ra írt install szkriptjük is.

Főbb feature-ök:

  • cikkeinket fejezetekbe, azokat könyvekbe, a könyveket pedig könyvespolcokba tudjuk rendezni.
  • kimagaslú színvonalú beépített WYSIWYG szerkesztővel rendelkezik a rendszer, drag&drop fájlfeltöltés, a draw.io-t is integrálták a fejlesztők.
  • ACL-ekkel jogosultságokat tudunk felhasználónként és csoportonként beállítani, az előbb említett kategóriák szerint priváttá/publikussá tudjuk tenni a dokumentációnk egyes részeit.
  • Engedélyezhetjük, és domain szinten korlátozhatjuk ügyfélregisztrálást.

Ha ilyen szoftvert keresnek olvasóim, mindenképp érdemes kipróbálni az online demójukat, tetszetős ng-wiki kezdeményezés.