Kulcsszó - munkacsoport

Az Open Source céges szoftverekről szóló cikksorozatunk (év)záró cikkében - a sorozat előző részei megtekinthetőek itt és itt - egy méltán népszerű adattároló és munkacsoport szoftverről lesz szó, a NextCloud-ról.

A szoftvert saját szerverünkre telepíthetjük, így sok olyan cég használja előszeretettel, akik az adataikat nem kívánják harmadik fél eszközein tárolni (pl. Google Drive, DropBox, vagy más, felhőalapú rendszer), mégis szükségük van az előbb felsoroltak funkcionalitására. Az Owncloud szoftver forkjaként 2016 óta megjelenő NextCloud számos olyan funkcióval bír, mely egy modern ügyvitellel rendelkező cég esetében ma már elengedhetetlen:

  • fájltárolás és megosztás, jogosultságkezelés, verziókövetés
  • webes, desktop és mobilkliens
  • naptár, címjegyzék

A fejlesztő cég és harmadik fél által fejlesztett plugin-ek pedig számtalan más lehetőséget is kínálnak, például közvetlenül a böngészőből használható irodai csomag (egyidejűleg több személy által végezhető szöveg, táblázat és prezentációszerkesztéssel), chat, jelszókezelés, projektmenedzsment eszközök, draw.io támogatás, levelezőfelület, videókonferencia.

A szoftver demója itt érhető el, érdemes kipróbálni.