Kulcsszó - wifi

A napokban egy érdekes feladattal találtam magam szembe. Egy Unifi AP-kből álló WiFi hálózathoz kellett fejleszteni egy adminisztrációs felületet, ahol a felhasználók regisztrálni tudták az általuk használt eszközt azzal a célból, hogy használati statisztikai adatokat kaphassanak.
Az eszközök gyártója egy nagyon jó webes menedzsment felületet biztosít (Unifi Controller), ám hivatalos PHP API-t nem találtam hozzá. Szerencsére a GitHub-on az Unifi-API-browser nevű projekt alatt egy harmadik fél által közzétett megoldás tökéletes kiinduló alapnak bizonyult.
Az Unifi API browser használatához a konfigurációs fájlba meg kell adni az adott WiFi hálózat menedzseléséhez szükséges belépési adatokat, majd lehet is tesztelni a webes felületet. A webes felületen többek közt a következő információk kérdezhetőek le:

  • Kliensek (éppen aktív, felhasználók, vendégek, csoportok listája, statisztikák)
  • WiFi Access Point-ok listája, státusza
  • WiFi hálózattal kapcsolatos beállítások

A felület tesztelése után picit módosítani kellett az index állományt, mivel nekem csak a nyers adatok lekérésére volt szükségem JSON formátumban, a lekérdezést pedig egy távoli szerver végezte API-n keresztül. Íme az általm írt API végeredménye:

Unifi menedzsment felületet